Activiteiten

Ieder jaar organiseert Natuurvereniging Geaflecht verschillende activiteiten zoals excursies, werkdagen en bijeenkomsten. Op de werkdagen worden klussen onder handen genomen in bos- of heideterreinen die ten goede komen aan de leefomstandigheden van o.a amfibieën en reptielen zoals het verwijderen van houtopslag etc. De objecten bevinden zich doorgaans in Zuidoost Fryslân. Landschapsbeheer Fryslân levert het voor de werkzaamheden benodigde gereedschap. De lunch dient zelf te worden meegebracht maar voor soep wordt gezorgd. Degene die mee wil doen wordt aangeraden om van te voren te checken of de werkdag al dan niet doorgaat in verband met het weer of door onvoorziene omstandigheden. Het dragen van waterbestendig schoeisel wordt aanbevolen.

 

Dinsdagavond 16 maart 2021

Waarom zingen Vogels?

Waarom zingen Vogels?

Vogelzang is niet anders dan ďschelden naar de burenĒ.

Op 16 maart houdt vogelkenner Dick de Vos een ludieke lezing over vogelzang. Aan de hand van geluidsopnames gaat hij in op verschillende theorieŽn over het ontstaan van vogelzang, zowel uit de ornithologie als uit de mythologie. Vroeger dacht men dat vogels zingen omdat ze blij zijn, of om mensen troost te geven of God te eren. Moderne verklaringen wijzen op de functie van vogelzang om het andere geslacht te lokken mannetjes. We horen de rauwe geluiden van de Archeopterix, de hemelse zang van de veldleeuwerik maar ook geluidsimitaties door vogels en fragmenten van componisten die andersom vogelzang hebben geÔmiteerd of verwerkt: van Messiaen en de Beatles.

Dick de Vos is natuurgids voor IVN Leiden en schrijver van verschillende vogelboeken waaronder de Veldgids vogelzang en de Veldgids Vogeltrek. Zijn boek Wat zingt daar kwam in de shortlist van de Jan Wolkersprijs 2020. De boeken zijn met 10% korting te koop na afloop van de lezing.

Datum: Dinsdagavond 16 maart 2021

Tijd: 20.00 uur

Plaats: Ronde zaal. De Sk‚ns te Gorredijk

Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.