Wat is een ekowal?

Een Ekowal is een verhoging van takken en wortelkluiten. Het houdt de (koude) wind wat tegen en zorgt voor beschutting en een verstopplek, overwinteringsplek, jachtplek, leefplek en eetplek voor heel veel verschillende beestjes.

 

Het is een jachtgebied


Ook de buizerd of de uil weet dat er een onvoorzichtige muis uit de Ekowal kan komen. Heel veel beestjes zijn weer voedsel voor andere beesten. Het is daar eten en gegeten worden. Spinnen maken er hun web als vangnet om vliegjes te pakken te krijgen. Ook kikkers, salamanders en padden liggen er op de loer om insecten te vangen. Er zijn ook hele kleine rovertjes, zoals de aardmijt, die het bloed van larven uitzuigen. Soms zie je zo'n kleine rode stip met pootjes die erg hard kan lopen.

 

Het is ook een woongebied

Bepaalde vogels maken er hun nestje of verstoppen zich daar snel bij gevaar van bijvoorbeeld een kat of roofvogel. Ook de muis heeft er zijn nest, al of niet met jonge muisjes. De egel maakt onder in de wal zijn winterverblijf en sleept allerlei takjes en bladeren aan om zich onder te verstoppen en daar lekker warm zijn winterslaap te houden. Wormen kruipen snel in hun gangetje als je een dood stuk hout optilt.

 

Het is een paddestoelentuin


Op het dode hout komen heel veel paddestoelen voor. Het zijn als het ware de bloemen bovenop een onzichtbaar en heel groot netwerk van schimmeldraden. Deze draden groeien door de grond maar ook in het dode hout en eten het hout langzaam op. Wat uiteindelijk aan stof overblijft wordt als voedsel voor nieuwe planten gebruikt. Zwammen (paddestoelen) zijn daarom erg belangrijk voor de natuur.

 

Het is een eetplek (zeg maar vreetplek)

Mieren lopen over de takken en stammetjes op zoek naar prooi. Sommige soorten eten dode beestjes op. Het dode hout wordt niet alleen opgevreten door paddestoelen maar ook zie je soms ronde gaatjes waar houtwormen en larven van boktorren geboord en gegeten hebben. Soms eten ze als boktorlarve wel drie jaar van het hout voordat ze een 'echte' volwassen kever worden.

Er zijn ook larven en volwassen roofkevers die niet vegetarisch zijn en die ook slakken en wormen eten. Veel kevers zijn zwart zodat ze 's nachts wanneer ze meestal op jacht gaan, niet worden gezien. Slakken eten ook paddestoelen. Sommige paddestoelen smaken lekker maar anderen zijn giftig en sommigen zijn heel erg giftig.

Er zijn dieren die geen last hebben van het gif in de paddestoel terwijl wij er erg ziek van kunnen worden. Pissebedden en regenwormen leven net als paddestoelen van het rottende hout. Ook zijn er piepkleine beestjes die van het hout leven en soms met een vergrootglas nog net te zien zijn. Maar anderen zijn zelfs met een vergrootglas niet meer te zien, zoals bacteriën.

 
« terug naar overzicht artikelen