It Mandefjild

Inleiding

Twee meisjes uit Ureterp en Drachten, Diana Rietkerk en Priscilla Bhola, hebben een prachtig werkstuk gemaakt als leerproject van de Liudgerschool in Drachten. Het gaat over het prachtige natuurgebied It Mandefjild. Het is een uitgebreide bespreking welke ingaat op alle facetten van dit natuurgebied van It Fryske Gea en Staatsbosbeheer. Het natuurgebied ligt in het meest oostelijke gedeelte van onze gemeente bij het drie provinciën punt. We zijn overtuigd dat u na het lezen van dit artikel het natuurgebied met een bezoekje zult vereren.

 

It Mandeveld

‘Het Mandeveld, daar heb ik nog nooit van gehoord.’ Dit zijn vaak de eerste reacties als je mensen vraagt naar het Mandeveld. Niemand heeft dus enig idee, dat wij dichtbij een heel bijzonder gebied leven met een grote geschiedenis. Een goed idee om dit gebied dus specifieker te bekijken en het bekend te maken bij andere mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur of hun naaste omgeving.

In dit verslag wordt het Mandeveld behandeld met behulp van een hoofdvraag en vier deelonderwerpen.
Als hoofdvraag is gekozen: Waarom is het Mandeveld zo bijzonder?
Deze hoofdvraag wordt beantwoord met behulp van vier deelonderwerp.
Deelonderwerp 1: De zandduinen
Deelonderwerp 2: De Harmsdobbe
Deelonderwerp 3: De heide
Deelonderwerp 4: De toekomst van het Mandeveld
De deelonderwerpen zijn verdeeld over twee personen, maar ook ingelezen door beide personen voor een frisse blik op het onderwerp. Om het onderzoek juist uit te voeren is er gebruik gemaakt van: internet, boeken en personen.
Aangezien het Mandeveld een klein gebied is en niet heel populair hebben we eerst algemene informatie verwerkt en dat betrokken op het Mandeveld.
Het werkstuk begint dus met de behandeling van de gebieden afzonderlijk. Het werkstuk wordt afgesloten met beantwoording van de hoofdvraag en achterin zijn bijlagen te vinden.

Na het lezen van dit verslag is u niet alleen kennis bijgebracht, maar wordt u ook geprikkeld om het Mandeveld eens te bezoeken.

 

Het volledige werkstuk kun je hier lezen (PDF 1.499 kB)

 
Diana Rietkerk en Priscilla Bhola / Verschenen in de Geaflecht van maart 2013

« terug naar overzicht artikelen