Paddenstoelenexcursie

18 oktober 2020

Paddenstoelenexcursie

Helaas moeten we deze excursie annuleren in verband met de corona toestand nu n de verwachte aanscherping die aanstaande dinsdag zal worden aangekondigd.

Na een aantal jaren van weinig paddenstoelen, door de droogte, lijkt dit jaar corona roet in het eten te gooien. Toch hebben we een datum geprikt voor een excursie, namelijk 18 oktober a.s. Als we dit zitten te schrijven, nemen het aantal besmettingen alweer drastisch toe, dat voorspelt weinig goeds voor de herfst, als we de geleerden mogen geloven. Op de website van de vereniging zullen we jullie op de hoogte houden of e.e.a. doorgang kan vinden.

De bedoeling is om dit jaar het Oude Bos in Wijnjewoude weer eens te bezoeken, een gebied welke rijk is aan paddenstoelen. We kunnen ons om 9.30 uur verzamelen bij de Skns te Gorredijk, vanwaar we richting Wijnjewoude rijden. We verzamelen ons om 10.00 uur op het parkeerterreintje aan het einde van de Finne, vlak voor het Oude Bos. (cordinaten + 209.6 565.0).

Om niet voor verrassingen komen te staan en de corona maatregelen verantwoord op te kunnen volgen vragen we deze keer om je vooraf aan te melden bij Jet Hofstra: tel. 0516 462412/ 06 51977451 of via mail: jethofstra9@gmail.com

                                    Groetjes Immie en Marten Hunneman.

  • Datum: 18 oktober 2020
  • Waar: Het oude bos bij Wijnjewoude
  • Vertrek: Verzamelen bij de Skns te Gorredijk 9.30. Graag zoveel mogelijk met eigen ver voer
  • Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.


Frisse Friese Natte Neuzenwandeling

Zondagmorgen 20 december 2020

Een vooraf uitgezette wan-deltocht in n van de prachtige natuurgebieden in de omgeving. Welk natuurgebied? Dit is een verrassing! Maar in ieder geval een wandeltocht zonder pretenties, informeel, om als leden eens gezel-lig van gedachten te wisselen, kennis te maken en het afgelopen jaar eens onder de loep te nemen. Iedere deelnemer die iets te ver-tellen heeft over de natuur en de omgeving, wordt vriendelijk ver-zocht dit vooral in de groep te gooien.

Verzamelen om 10.00 uur bij de Skns te Gorredijk. De wan-deling is ongeveer 5 6 km door niet al te zwaar terrein. Laarzen aanbevolen.

Na afloop van de wandeling schenken we een heerlijke kop warme chocolademelk of glh-wein om weer op krachten huiswaarts te keren.

Start: Zondagmorgen 10.00 uur verzamelen bij de Skns te Gorredijk. Graag zoveel mogelijk met eigen vervoer komen

Tijdstip: 10.00 uur

Datum: 20 december 2020

Kosten: geen kostenLezing over de ooievaar

Dinsdag 9 februari 2021

Haye Folkertsma van It Eibertshiem in Eernewoude verzorgd op 9 februari 2021 voor ons een lezing over ooievaars. Al vele eeuwen is de ooievaar n van de opvallendste vogels. Niet alleen om zijn grootte en opvallende zwart-wit tekening en vel rode snavel, maar vooral ook omdat de vogel zich dicht bij de mensen ophoudt. Dit in combinatie met zijn opvallendheid zorgt ervoor dat iedereen de ooievaar kent. In ons land en ver daarbuiten is de ooievaar dan ook verweven met onze folklore. Vroeger talrijk, toen zo rond 1980 op sterven na dood in Nederland en nu weer volledig in beeld.

George Bernard Shaw schreef in 1856, de wijze woorden:

ER ZIJN TWEE TRAGEDIES IN HET LEVEN,

DE ENE IS NIET TE KRIJGEN WAT JE BEGEERT,

DE ANDERE IS HET WEL TE KRIJGEN.

Het heeft er soms de schijn van dat deze wijsheid ook opgeld doet voor de ooievaar. Want de reacties lopen uiteen van; wat fantastisch dat ze weer terug zijn tot, afschieten en nesten in de weidevo-gelgebieden verbieden en omzagen. Typisch Nederland, wat mij betreft. Daarom deze avond een beeld vanuit de historie en van de afgelopen 50 jaar en een toekomstperspectief! Dit onderbouwd met feiten vanuit langdurig onderzoek maar vooral ook door 50 jaar de ooievaars op de voet volgen. Veel mensen menen te weten wat een ooievaar eet, maar klopt dit ook. Ik sta bijvoorbeeld ook vaak onder een ooievaarsnest en wordt dan aangesproken door een willekeurige Nederlander (die dan gelukkig niet weet wie ik ben) en die vertelt mij dan gelijk dat de ooievaar die ik in de kijker heb, het mannetje is. Ben ik dan die sukkel die al 50 jaar achter die vogels aansjouwt en nog steeds het verschil niet ziet?

En naast het verhaal krijgt u de ooievaars natuurlijk ook in beeld.

Datum: Dinsdagavond 9 februari 2021

Tijd: 20.00 uur

Plaats: In verband met het onzekere verloop van het coronavirus en de daaraan verbonden maatregelen kan er nog geen locatie bekend gemaakt worden. Meer informatie in het decembernummer van ons blad n op deze site.

Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.