Lezing over de ooievaar

Dinsdag 9 februari 2021

Lezing over de ooievaar

Haye Folkertsma van It Eibertshiem in Eernewoude verzorgd op 9 februari 2021 voor ons een lezing over ooievaars. Al vele eeuwen is de ooievaar één van de opvallendste vogels. Niet alleen om zijn grootte en opvallende zwart-wit tekening en vel rode snavel, maar vooral ook omdat de vogel zich dicht bij de mensen ophoudt. Dit in combinatie met zijn opvallendheid zorgt ervoor dat iedereen de ooievaar kent. In ons land en ver daarbuiten is de ooievaar dan ook verweven met onze folklore. Vroeger talrijk, toen zo rond 1980 op sterven na dood in Nederland en nu weer volledig in beeld.

George Bernard Shaw schreef in 1856, de wijze woorden:

ER ZIJN TWEE TRAGEDIES IN HET LEVEN,

DE ENE IS NIET TE KRIJGEN WAT JE BEGEERT,

DE ANDERE IS HET WEL TE KRIJGEN.

Het heeft er soms de schijn van dat deze wijsheid ook opgeld doet voor de ooievaar. Want de reacties lopen uiteen van; wat fantastisch dat ze weer terug zijn tot, afschieten en nesten in de weidevo-gelgebieden verbieden en omzagen. Typisch Nederland, wat mij betreft. Daarom deze avond een beeld vanuit de historie en van de afgelopen 50 jaar en een toekomstperspectief! Dit onderbouwd met feiten vanuit langdurig onderzoek maar vooral ook door 50 jaar de ooievaars op de voet volgen. Veel mensen menen te weten wat een ooievaar eet, maar klopt dit ook. Ik sta bijvoorbeeld ook vaak onder een ooievaarsnest en wordt dan aangesproken door een willekeurige Nederlander (die dan gelukkig niet weet wie ik ben) en die vertelt mij dan gelijk dat de ooievaar die ik in de kijker heb, het mannetje is. Ben ik dan die sukkel die al 50 jaar achter die vogels aansjouwt en nog steeds het verschil niet ziet?

En naast het verhaal krijgt u de ooievaars natuurlijk ook in beeld.

Datum: Dinsdagavond 9 februari 2021

Tijd: 20.00 uur

Plaats: Ronde zaal, de Skāns te Gorredijk

Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.Waarom zingen Vogels?

Dinsdagavond 16 maart 2021

Waarom zingen Vogels?

Waarom zingen Vogels?

Vogelzang is niet anders dan “schelden naar de buren”.

Op 16 maart houdt vogelkenner Dick de Vos een ludieke lezing over vogelzang. Aan de hand van geluidsopnames gaat hij in op verschillende theorieėn over het ontstaan van vogelzang, zowel uit de ornithologie als uit de mythologie. Vroeger dacht men dat vogels zingen omdat ze blij zijn, of om mensen troost te geven of God te eren. Moderne verklaringen wijzen op de functie van vogelzang om het andere geslacht te lokken mannetjes. We horen de rauwe geluiden van de Archeopterix, de hemelse zang van de veldleeuwerik maar ook geluidsimitaties door vogels en fragmenten van componisten die andersom vogelzang hebben geļmiteerd of verwerkt: van Messiaen en de Beatles.

Dick de Vos is natuurgids voor IVN Leiden en schrijver van verschillende vogelboeken waaronder de Veldgids vogelzang en de Veldgids Vogeltrek. Zijn boek Wat zingt daar kwam in de shortlist van de Jan Wolkersprijs 2020. De boeken zijn met 10% korting te koop na afloop van de lezing.

Datum: Dinsdagavond 16 maart 2021

Tijd: 20.00 uur

Plaats: Ronde zaal. De Skāns te Gorredijk

Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro.